Zelf asbest verwijderen?

Wilt u zelf asbest verwijderen en vraagt u zich af hoe dat in zijn werk gaat? Oké Milieutechniek B.V. geeft u meer informatie over asbest en wat de mogelijkheden zijn in het verwijderen van asbest. Zoals u waarschijnlijk wel al weet kan het verwijderen van asbest gevaarlijk zijn. Soms is het verstandig om asbest binnen en buiten uw woning te verwijderen. Dit wordt zelfs per wet verboden binnen een aantal jaren. De verwachting is dat er vanaf 2024 een verbod komt op asbest op daken en golfplaten in de buitenlucht.

Wanneer u asbest zelf wilt verwijderen moet u dit wel doen onder veilige omstandigheden. Als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kunnen er serieuze gezondheidsproblemen bij u optreden die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Tot het jaar 1994 werd er nog volop gebruik gemaakt van asbest. Denk daarbij bijvoorbeeld aan golfplaten, bitumen en platte dakleien waar asbest in verwerkt is. U bent dus gewaarschuwd wanneer u bouwmateriaal gaat verwijderen die voor 1994 is aan gebracht.

Waarom asbest verwijderen gevaarlijk is?

Bij het verwijderen van materialen waar asbest in verwerkt is bestaat er het risico dat er asbestvezels vrijkomen. 1 vezel kan daarbij al dodelijke gevolgen hebben. Wanneer u of iemand anders deze vezels in grote hoeveelheden inademt kan dat zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Hierbij moet u denken aan stoflongen, longkanker en buikvlieskanker. Wees gewaarschuwd en laat een specialist het asbest veilig verwijderen.

Mag u asbest zelf verwijderen?

Ja, u mag in Nederland zelf asbest verwijderen. Hier gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Wanneer u een asbest houdende muur, plafond of dak zelf wilt verwijderen, heeft u altijd eerst toestemming van de gemeente nodig. De gemeente zal bepalen of u dit door een professioneel bedrijf moeten laten doen of u dit ook zelf mag verwijderen.
 • U mag zelf bepaalde materialen verwijderen die asbest bevatten zoals, vastgeschroefde golfplaten of een vensterbank, let wel dat gaat enkel om hechtgebonden, geschroefde asbest en niet om verlijmde asbesthoudende materialen.
 • Dit mag tot een oppervlakte van 35 m2. Wanneer de oppervlakte groter is moet u een professioneel bedrijf inschakelen.
 • U moet zorgen voor beschermende kleding. Gebruik daarnaast ook bouwplastic om het materiaal veilig in te verpakken, bij een aantal gemeenten krijgt u deze zelfs gratis verstrekt.
 • Twijfel je, win dan altijd advies in bij een expert.

Wanneer u besluit zelf asbesthoudend materiaal te gaan verwijderen, vergeet dan niet te zorgen voor de juiste voorzorgsmaatregelen. Om zelf zo veilig mogelijk asbest te verwijderen is het te adviseren om een asbestbeschermingsset te dragen. Hierbij moet u denken aan een stofmasker, een overall, handschoenen en overschoenen. Echter raden we u het niet aan dit zonder advies zelf aan te schaffen en aan te trekken.

Voordelen van asbest laten verwijderen?

Wanneer u zelf geen risico’s wilt lopen bij het verwijderen van asbest schakelt u, net als vele met u, de hulp in van een specialist. Een specialist op het gebied van asbestverwijdering zorgt voor de totale verwijdering van het asbest houdende materiaal. Dit gebeurt altijd onder de verplichte veiligheidseisen, welke passend zijn voor de asbesthoudende bron.

Asbest in de buitenlucht wordt binnen een aantal jaren per wet verboden in Nederland. Tot en met 2019 krijgt u subsidie van de overheid om uw asbestdak te laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit bespaart u € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000.

Als u ervoor kiest om asbest liever veilig laten te laten verwijderen, is hulp binnen handbereik.

Waarom kiest u voor Oké Groep?

Oké Milieutechniek B.V. is de specialist als het aankomt op verwijderen van asbest. Oké milieutechniek B.V. heeft jarenlange ervaring en de kennis in huis om u te helpen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij ons terecht.

Vraag direct een offerte aan

  Wilt u meer informatie over Milieutechniek?

  Download gratis onze informatie brochure. U ontvangt de brochure per E-mail.
  Vragen? Bel ons op (020) 600 73 07
  of mail ons via het onderstaande contact formulier.

  Stel hieronder uw vraag en u krijgt zo snel mogelijk antwoord.

   Mijn vraag gaat over:

   Upload tot 5mb

   document.getElementById( "ak_js_2" ).setAttribute( "value", ( new Date() ).getTime() );