17janasbestsanering

Subsidie aanvragen voor het verwijderen van daken met asbest: tot 2020 kan het

Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid. Vanaf 1 januari 2024 wil de overheid daarom asbestdaken verbieden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat spoort met een subsidieregeling mensen aan om hun asbesthoudende dak te verwijderen. Tot en met december 2019 geldt hiervoor een bijzondere subsidieregeling.

Zit er ook asbest in uw dak? Hoe komt u daar achter? Waarom is het gevaarlijk als u dat zelf verwijdert? Wie kan dit voor u doen? Hoeveel geld gaat het kosten om uw dak te vernieuwen? Komt u in aanmerking voor subsidie? Wat houdt de subsidie in en waar vraagt u de subsidie aan?

Al deze vragen en meer, beantwoorden we voor u in een overzichtelijk artikel. We helpen u graag verder, nemen misvattingen weg en verduidelijken regels.

Wat is asbest?

Asbest is de overkoepelende naam voor verschillende vezels die voorkomen in de natuur. Met zijn sterke en slijtvaste eigenschappen, werd asbest in het verleden verwerkt in bouwmaterialen. De vezels vonden hun toepassing in onder andere cement, vloerbedekking en dakbedekking. Tot men ontdekte dat asbest een gevaar vormt voor de gezondheid. Vanaf 1993 is de verkoop en het gebruik van asbest in de bouw verboden.

Waarom is asbest gevaarlijk?

Zolang de vezels in een vaste vorm blijven, zoals in een geperste golfplaat, leveren ze geen gevaar voor de gezondheid. Bij blootstelling aan asbest, bijvoorbeeld omdat een golfplaat verweerd, beschadigd of afgebroken is, worden de vezels ingeademd. Asbestvezels nestelen zich in de luchtwegen en longen en kunnen decennia later onder meer longkanker en buikvlieskanker veroorzaken.

Maakt u zich zorgen over uw gezondheid of wilt u meer weten over asbest en gezondheid? Raadpleeg dan de website van uw lokale GGD of neem contact op met GGD-hulpverlener bij u in de buurt.

In welke daken komt asbest voor?

Asbestvezels komen niet voor in gewone dakpannen. De meeste huizen in Nederland kennen deze vorm van dakbedekking.

Een vorm van asbest kan voorkomen in:
• bitumen (meestal platte daken)
• gefabriceerde leien (natuursteen lei bevat geen asbest)
• golfplaten (komen meestal voor op een (agrarische) schuur of bijgebouw)

Zit er asbest in uw dak?

Is uw huis of schuur vóór 1993 gebouwd en bestaat uw dak uit bitumen, leien of golfplaten? Dan bevat uw dakbedekking mogelijk een vorm van asbest. Gebouwen die na 1993 gebouwd zijn, bevatten geen asbesthoudende materialen. Om gezondheidsredenen boort of zaagt u niet zelf in uw dak. Een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf heeft de kennis en expertise in huis om u uitsluitsel te geven.

Wie mag asbest verwijderen?

Alleen voor daken tot 35 m2 mag u zelf asbesthoudende golfplaten onder strikte voorwaarden verwijderen, mits u hiervoor toestemming heeft gekregen van uw gemeente. Uw aanmelding kunt u doen via het ‘Omgevingsloket online’, waar u inlogt met uw DigiD.

Voor daken met asbesthoudende golfplaten groter dan 35 m2 en voor alle daken voorzien van asbesthoudende bitumen en leien geldt, dat alleen een gecertificeerd bedrijf uw oude dak mag verwijderen.

Wat houdt de subsidieregeling in?

Tot en met december 2019 kunt u via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) subsidie aanvragen. De subsidie is € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000,- per adres.

De subsidie aanvragen kan alleen diegene doen, die ook de rekening voor het verwijderen van het asbestdak betaalt. In aanmerking voor de subsidie komen particulieren, (agrarische) ondernemingen, non-profit organisaties en overheden.

Hoe vraagt u de subsidie aan?

Binnen 6 maanden na het verwijderen van uw asbesthoudende dakbedekking kunt u de subsidie aanvragen. Na de werkzaamheden die het gecertificeerde bedrijf heeft uitgevoerd, ontvangt u een ‘vrijgavecertificaat’. Met uw subsidieaanvraag dient u dit certificaat te overhandigen.

De subsidieaanvraag gaat online via de website van de RVO. Als particulier logt u in via DigiD of als ondernemer via eHerkenning. Ook de voorwaarden waaraan u moet voldoen kunt u nalezen op de website van de RVO.

Waar kan Oké Groep BV u mee helpen?

Oké Groep BV is een door Ascert gecertificeerde organisatie, gespecialiseerd in onder andere asbestsanering. Wij kunnen u gedurende het hele traject van de verwijdering van uw asbestdak helpen met onder meer:

• Beoordelen of uw dak asbest bevat
• Inventariseren hoe groot uw dakoppervlakte is en wat de kosten zijn
• Adviseren over het vernieuwen van uw dak
• Projectbegeleiding bij het verwijderen en/of vernieuwen van uw dak
• Werkzaamheden voor het verwijderen van asbestdaken
• Asbestinkapseling en -afvoer
• 24/7 calamiteitendienst

Twijfelt u of uw dak asbest bevat? Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbestdaken of bent u geïnteresseerd in een persoonlijke offerte? Neem geheel vrijblijvend contact op met Oké Groep BV via e-mail: asbest@okebv.nl of telefoon: 020 6007307.

Vragen? Bel ons op (020) 600 73 07
of mail ons via het onderstaande contact formulier.

Stel hieronder uw vraag en u krijgt zo snel mogelijk antwoord.

    Mijn vraag gaat over:

    Upload tot 5mb

    document.getElementById( "ak_js_1" ).setAttribute( "value", ( new Date() ).getTime() );